ШАНУЮЧИ ВЕЛИЧНИЙ І ЗВИТЯЖНИЙ ЧИН НАЦІЇ ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ “УКРАЇНСЬКА ПОВСТАНСЬКА АРМІЯ У БОРОТЬБІ ПРОТИ НАЦИСТСЬКОГО І БІЛЬШОВИЦЬКОГО ТОТАЛІТАРНИХ РЕЖИМІВ. ДО 80-РІЧЧЯ СТВОРЕННЯ УПА”

Автор(и)

  • Олександр МАРУЩЕНКО

Анотація

У жовтні 2022 р. виповнилося 80 років з часу виникнення унікального феномена вітчизняної історії ХХ сторіччя – Української повстанської армії, яка у своїй героїчній боротьбі за національну державність, незалежність і соборність за повної відсутності будь-якої допомоги з боку зовнішнього світу спиралася лише на підтримку власного народу. Створення і діяльність УПА стали тими ланками історичного процесу, які забезпечили перманентність і тяглість національно-визвольного руху українського народу та засвідчили його волю до самоствер- дження, самореалізації й військової самоорганізації для опору як німецькому, так і радянському тоталітарним режимам в роки Другої світової війни та повоєнну добу.

Звитяга і жертовність УПА надихають нинішні покоління українців, які мужньо боро- нять Батьківщину у повномасштабній війні з російськими загарбниками. А відтак фундамен- тальні дослідження феномена та державотворчого збройного чину УПА залишаються актуаль- ним патріотичним і науковим завданням вітчизняної військово-історичної науки.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-22