ОТЕЦЬ ДМИТРО КУБАЄВИЧ: СТОРІНКАМИ ОБЛІКОВОЇ СПРАВИ (Частина 1)

Автор(и)

  • Руслан ДЕЛЯТИНСЬКИЙ, Ірина ІВАШКІВ Володимир ПОСТРІЛЬОННИЙ

DOI:

https://doi.org/10.15330/gal.36.264-272

Анотація

У статті автори вперше розкривають матеріали облікової справи отця Дмитра Кубаєвича (1890–1980), священика Української Греко-Католицької Церкви, який зазнав репресій органів КДБ у 1950 р., а згодом став душпастирем Катакомбної Церкви. Нині ця справа, яка була започаткована 1950 року та проваджена радянськими органами держбезпеки, зберігається за № 490 у Архіві Головного управління Національної поліції у Тернопільської області (за адресою м. Тернопіль, вул. Валова, 11).

У статті висвітлено лише окремі фрагменти облікової справи, а саме чотири документи: постанова про запровадження облікової справи, висновок про виселення, довідка на спецпоселенця та

особова анкета священика Дмитра Івановича Кубаєвича. Автори публікації при перекладі з російської мови на українську прагнули максимально зберегти автентичність документа. В опублікованих доку- ментах вміщена цінна біографічна інформація про місце народження, адресу, національність, грома- дянство, освіту, професію і спеціальність, склад сім’ї, соціальне походження висланого, з’ясовано окремі деталі про причину вислання на спецпоселення.

Ключові слова: облікова справа, радянські органи державної безпеки, виселення, спецпоселення, священик, Дмитро Кубаєвич, підпільна Українська Греко-Католицька Церква.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-22