БРИТАНСЬКІ СЕСТРИ-МИЛОСЕРДЯ ПІД ЧАС ВЕЛИКОЇ ВІЙНИ (1914–1918 рр.): ІСТОРІОГРАФІЧНИЙ ОГЛЯД

Автор(и)

  • Cюзанна МОТРУК

DOI:

https://doi.org/10.15330/gal.36.223-231

Анотація

У науковій статті авторка досліджує діяльність британських сестер-милосердя під час Великої війни (1914–1918 рр.) крізь призму історіографічного дискурсу. При вивченні цієї проблематики використано документальні та візуальні свідчення, які стосуються травматичного, військового досвіду британок в ході Першої світової війни. Охарактеризовано участь британок в епіцентрі бойових дій на різних фронтах війни. Проаналізовано межові стани буття під час військового конфлікту, а також зазначені результати – тотальне божевілля та воєнний катастрофізм.

Гендерна площина війни досить актуальна, оскільки значна частина західноєвропейських дослід- ників в своїх наукових наративах звертають увагу на місце та роль жінки під час Першої світової війни. Жіноча історія періоду Великої війни у Великобританії зацікавила чимале число дослідників. Науковці оперуючи фактами та джерельними матеріалами намагались відтворити реалістичну картину воєн- ного часу та акцентувати свою увагу на британському жіночому досвіді.

На сучасному етапі гендерна проблематика – одна із найпопулярніших у провідних країнах сві- ту. Про це свідчить багато факторів, зокрема відкривають гендерні студії та наукові інституції із дослідження гендерної історії. Сучасні автори по-новому підходять до цієї проблеми та показують, що даний напрямок тільки розпочинає свій розвиток в українській історичній науці.

Ключові слова: Велика війна, сестри-милосердя, жіночий досвід війни, Велика Британія, жіноча історія, “білий-ангел“

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-22