ІДЕЯ ПАТРІАРХАТУ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ В ІСТОРІОГРАФІЇ

Автор(и)

  • Ігор ПИЛИПІВ

DOI:

https://doi.org/10.15330/gal.36.165-178

Анотація

Питання патріархату для Української Греко-католицької церкви має надзвичайно велике зна- чення як в теологічному, політичному та націє об’єднуючому значенні. В роботі поставлена мета оха- рактеризувати найбільш значущі публікації з історії патріархального руху для УГКЦ. Зроблено аналіз історіографічних досліджень ідеї патріархату в ХХ столітті. Розглянуто історіографічні аспекти діяльності греко-католицьких митрополитів Андрея Шептицького та Йосифа Сліпого в розбудові та проголошенні патріархату

Розкрито значення виступу митрополита Й. Сліпого на Другому Ватиканському Соборі з вимо- гою надання патріархату для української церкви. Аналізуючи численні публікації на підтримку патріар- хату серед українців діаспори, показана роль журналу “Патріярхат” у якому систематично публікува- лися статті про діяльність митрополита Й. Сліпого в налагодженні церковно життя українців діас- пори та активній пропаганді патріархату. Зазначається, що боротьба за патріарх сприяла консолідації та об’єднанню українців в США, Канаді, Європі та Австралії.

Зроблено аналіз сучасних наукових досліджень у яких розкриваються питання надання статусу патріархії УГКЦ. Зазначається, що в період сучасної російсько-української війни, коли українське суспільство розірвало з російською мовою, культурою та церквою, потрібно підтримка суспільства та уряду з вимогою до Ватикану для набуття юридичного статусу патріархату для УГКЦ, яка де факто уже його має. Така ситуація буде сприяти появі нових наукових досліджень.

Ключові слова: Українська греко-католицька церква (далі: УГКЦ), патріархат УГКЦ; україн- ська діаспора; історіографія патріархального руху, Й. Сліпий, А. Шептицький, ІІ Ватиканський собор; патріархальний рух.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-22

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають