ПРОПАГАНДИСТСЬКИЙ РЕЙД УПА ДО СЛОВАЧЧИНИ В 1945 р.

Автор(и)

  • Сергій АДАМОВИЧ

DOI:

https://doi.org/10.15330/gal.36.95-100

Анотація

У статті досліджується пропагандистський рейд Української повстанської армії (УПА) до Словаччини в 1945 р. під керівництвом Дмитра-Ярослава Вітовського. Автор стверджує, що завдан- нями рейду підрозділів українського військового підпілля було інформування міжнародної спільноти про українську визвольну боротьбу і намагання нав’язати співпрацю з антикомуністичними словацькими політичними організаціями.

Рейд був добре стратегічно і тактично спланований та українським партизанам вдалося уник- нути серйозних боїв із польськими військовими підрозділами, практично взагалі не вступати в збройні сутички з чехословацькими військово-поліційними з’єднаннями. Загалом, автор вважає, що внаслідок рейду українським повстанцям вдалося краще проінформувати словацьке суспільство і міжнародні політичні кола про цілі національного визвольного руху та продемонструвати високу військову боє- здатність повстанських підрозділів.

Ключові слова: пропагандистський рейд, Українська повстанська армія, Організація україн- ських націоналістів, словацьке антикомуністичне підпілля, Д. Вітовський.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-22