ВИДАТНІ УКРАЇНСЬКІ ПЕДАГОГИ ПРО РОЛЬ РІДНОЇ МОВИ В ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОМУ РОЗВИТКУ ДІТЕЙ

Автор(и)

  • Петро СІКОРСЬКИЙ Доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри педагогіки та соціального управління Національного університету "Львівська політехніка"

Ключові слова:

українська мова, рідне слово, інтелектуальний розвиток, освіта, навчання

Анотація

У статті аналізуються проблеми утвердження української мови як державної в умовах розбудови незалежної Української держави. Розглядається ст.7 нового Закону України "Про освіту", яка призвела до погіршення добросусідських відносин з Угорщиною, Молдовою, Румунією та іншими країнами. Обгрунтовується, що ст.7 Закону України "Про освіту" не захищає повністю українську мову, а також не створює необхідних умов для її невпинного розвитку. Водночас вона не забороняє розвиватися мовам нацменшин і корінних народів. У такому формулюванні ця стаття не дозволить вирішити основне завдання, що стосується української мови як державної: кожний громадянин України мав би знати і послуговуватися державною мовою.

Також обґрунтовується, що дитина найкраще інтелектуально розвиватиметься лише рідною мовою. Для цього використовуються дослідження видатних українських педагогів І. Огієнка, К. Ушинського, В. Сухомлинського, а також видатного українського історика М. Грушевського.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-25

Номер

Розділ

Наукові статті