ПЕРСОНАЛІЇ В ІСТОРІЇ СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТКУ АРТЕКІВСЬКОЇ ПЕДАГОГІКИ ЯК СОЦІОКУЛЬТУРНОГО ФЕНОМЕНА

Автор(и)

  • Любов ІВАНОВА Доцент кафедри професійної освіти та інноваційних технологій ДВНЗ "Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника"

Ключові слова:

артеківська педагогіка, освітньо-виховна система , соціальний інтенсив, модус

Анотація

Стаття присвячена спеціальному напряму позашкільної освіти – артеківській педагогіці як соціокультурному феномену. Простежена роль педагогічних і медичних фахівців протягом 1925–2017 років в історії розвитку освітньо-виховної системи "Артека". Здійснено аналіз процесу формування, розвитку і впровадження педагогічних ідей, технологій, методик, форм роботи в соціокультурному середовищі дитячого закладу "Артек". Автор трактує поняття "артеківська педагогіка" як систему співпраці, що покликана розвивати особистість дитини і наставника у спільній діяльності на гуманістичних принципах співдружності, співучасті, співтворчості, співуправління через специфіку змісту в конкретних формах і технологіях педагогічної діяльності. Зазначено, що процес формування й розвиток артеківської педагогіки відображає історію країни і дитячого руху, розкрито основні аспекти, напрями освітньо-виховної діяльності всесвітньо відомого дитячого центру за 92 роки його існування.

Подано результати проведеного психолого-педагогічного дослідження щодо особливостей формування й розвитку тимчасового дитячого об'єднання (ТДО) в умовах подієвого простору МДЦ "Артек"; виявлено специфіку формування ТДО в сучасних соціально-економічних умовах, якісні зміни змісту періодів і темп формування дитячого об'єднання. Простежується, що сьогодні дитяча група розвивається якісно інакше і з нерівномірною інтенсивністю. Обґрунтовано запровадження в практику роботи дитячих закладів оздоровлення та відпочинку терміна "модус". Дано авторське визначення поняття "соціальний інтенсив" – мобільна, гнучка форма педагогічної роботи, що забезпечує дітям цілеспрямовану трансляцію соціального досвіду у відкритому соціальному середовищі.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-25

Номер

Розділ

Наукові статті