ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ В УМОВАХ ВІЙНИ: СТРАТЕГІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ

Автор(и)

  • Н. В. Бондарчук Дніпровський державний аграрно-економічний університет, Міністерство освіти і науки України, кафедра менеджменту, публічного управління та адміністрування, вул. С. Єфремова, 25, м. Дніпро, 49600, Україна https://orcid.org/0000-0002-0418-5239
  • Ю. М. Дзюрах Інститут адміністрування, державного управління та професійного розвитку, Національного університету «Львівська політехніка», Міністерство освіти і науки України, кафедра адміністративного та фінансового менеджменту, вул. Ст. Бандери, 28а, м. Львів, 79013,Україна https://orcid.org/0000-0001-7131-7468

DOI:

https://doi.org/10.15330/apred.2.20.78-85

Анотація

Стаття направлена на дослідження питань забезпечення продовольчої безпеки України в сучасних умовах. Метою статті є розгляд впливу воєнної агресії росії проти України на продовольчу безпеку держави та розробка стратегій і заходів управління, спрямованих на забезпечення стійкості продовольчої безпеки в умовах війни. В статті використано методи синтезу та аналізу для визначення стратегій забезпечення продовольчої стратегії.

 В роботі констатовано, що розробка та впровадження ефективних стратегій управління продовольчою безпекою стає критично важливою для забезпечення життєвої безпеки та здоров'я місцевого населення. Запропоновано під продовольчою безпекою розуміти такий стан системи національної економіки, за якого забезпечується продовольчий суверенітет держави, тобто здатність забезпечувати нагальні потреби населення у якісній продукції , економічну та фізичну доступність до продуктів харчування, а також відповідність продукції внутрішнім та зовнішнім стандартам якості.

Запропоновано низку заходів протидії загрозам продовольчої безпеки України : аналіз, оцінка погроз продовольчої безпеки та існуючих заходів протидії в Україні та у  регіонах зокрема; формування системи моніторингу продовольчої безпеки та вразливості для прогнозування можливих надзвичайних подій з метою поліпшення розробки планів на випадок непередбачених ситуацій; співробітництво з міжнародними організаціями з питань обміну досвідом у галузі продовольчої безпеки; планування та формування резервів продовольчих продуктів першої необхідності у разі надзвичайних ситуацій та інші.

Запропоновано реалізовувати стратегію «зелена економіка». «Зелена економіка» спрямована на зменшення негативного впливу на навколишнє середовище, ефективне використання ресурсів та сприяння збереженню природних екосистем. Реалізація даної стратегії дозволить покращити стан ґрунтового покрову, що призведе до розвитку агропромислового комплексу та підвищенню рівня забезпеченості продовольчою безпекою держави та регіонів зокрема. Окрім того зазначено, що продовольча безпека країни може бути забезпечена тільки в рамках комплексного підходу, при цьому її базові складові мають бути закріплені на законодавчому рівні. Україні слід будувати ефективну продовольчу політику з урахуванням всього накопиченого досвіду.

Біографії авторів

Н. В. Бондарчук, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, Міністерство освіти і науки України, кафедра менеджменту, публічного управління та адміністрування, вул. С. Єфремова, 25, м. Дніпро, 49600, Україна

д.держ.упр., професор, завідувачка кафедри менеджменту, публічного управління та адміністрування ДДАЕУ

Ю. М. Дзюрах, Інститут адміністрування, державного управління та професійного розвитку, Національного університету «Львівська політехніка», Міністерство освіти і науки України, кафедра адміністративного та фінансового менеджменту, вул. Ст. Бандери, 28а, м. Львів, 79013,Україна

доктор філософії з публічного управління та  адміністрування, доцент,  доцент  кафедри  адміністративного  та  фінансового менеджменту, Інститут адміністрування, державного управління та професійного розвитку Національного університету «Львівська політехніка»

Посилання

“The impact of the Russian Federation's war against Ukraine on the state of global food security.” UkraineInvest, ukraineinvest.gov.ua/uk/news/19-04-22/ Accessed 09 April 2024.

Hoychuk, O. I. Food security in Ukraine and the world. Kyiv, Naukmetodtsentr of Agrarian Science, 2003.

Klymenko, N. G. “Ensuring food security in the conditions of martial law: condition, problems, prospects.” Publichne upravlinnya i administruvannya v Ukrayini, issue 30, 2022, pp. 128-132, DOI: https://doi.org/10.32843/pma2663-5240-2022.30.22

Kochetkov, O.V., and R.V. Markov. “Formation of the system of indicators of food security of Ukraine.” Ekonomika APK, vol. 9, 2002, pp. 142–148.

On food security of Ukraine. The Law of Ukraine. Ligazakon, ips.ligazakon.net/document/JF6GI01G?an=3. Accessed 09 April 2024.

On the Basics of National Securit. The Law of Ukraine. The Verkhovna Rada of Ukraine, zakon3.rada.gov.ua/laws/show/964-15/ Accessed 09 April 2024.

On the state of ensuring food security. The Decision of Rada of National Security and Defense of Ukraine. Verkhovna Rada of Ukraine, zakon.rada.gov.ua/laws/show/n0038525-23#Text. Accessed 09 April 2024.

“Ukraine and global food security in conditions of war: an analytical review.” NISS, niss.gov.ua/news/komentari-ekspertiv/ukrayina-ta-hlobalna-prodovolcha-bezpeka-v-umovakh-viyny. Accessed 09 April 2024.

Khayetska, O.P. “Ensuring food security of Ukraine in war conditions.” Efektyvna ekonomika, vol. 6, 2023, DOI: http://doi.org/10.32702/2307-2105.2023.6.47

Shoyko, V.A. “Essential characteristics of state regulation of food safety.” Efectivna Economika, vol. 11, 2017, www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6202. Accessed 09 April 2024.

“Roman Declaration of World Food Security.” Digitallibrary, digitallibrary.un.org/record/195568. Accessed 09 April 2024.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-15