КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА: МЕТОДОЛОГІЯ АНАЛІЗУ ДЕФІНІЦІЇ

Автор(и)

  • В.Р. Бойдуник Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Міністерство освіти і науки України, кафедра обліку і аудиту, вул. Шевченка, 57, м. Івано-Франківськ, 76010
  • Н.М. Бойдуник Тлумацький коледж Львівського національного аграрного університету Міністерство освіти і науки України, вул. Винниченка, 8, м. Тлумач, 78000

DOI:

https://doi.org/10.15330/apred.2.16.220-229

Ключові слова:

конкуренція, конкурентоспроможність, конкурентоспроможність підприємств, конкурентні переваги, конкурентна стратегія, фактори

Анотація

У статті розглянуто наукові підходи сутності та трактування понять “конкурентоспроможність”, “конкурентоспроможність галузі”, “конкурентоспроможність товару”, та “конкурентоспроможність підприємств”. Аналіз теоретичних визначень “конкурентоспроможності підприємства” дозволив виділити декілька підходів до її розуміння. Визначено, що на сьогодні існує немала кількість тлумачень поняття «конкурентоспроможність підприємства», однак не існує єдиного трактування. Зроблено висновок, що ця категорія характеризується переліком властивостей, які є достатніми для розкриття її теоретичних основ.

Досліджено, що поняття конкурентоспроможність є однією з основних категорій і широко використовується в теорії та практиці економічних наук.

Визначено, що суттєвими елементами у конкурентній боротьбі є конкурентні переваги, які можуть створюватися різними шляхами, тому з метою швидкого їх набуття необхідно їх класифікувати. Охарактеризовано групи конкурентних переваг діяльності підприємства та здійснено їх поділ за джерелами виникнення на зовнішні і внутрішні. Досліджено, що конкурентна перевага – наявність у сільськогосподарського підприємства або іншого суб’єкта господарювання будь-якої значущості, що дає їй превагу над конкурентами.

Проаналізовано основні фактори, що забезпечують формування ефективної конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств в ринкових умовах. Виокремлено основні конкурентні переваги, які мають відповідати таким вимогам: бути унікальними; убезпечувати споживчі вигоди для покупців та високу прибутковість для сільськогосподарського підприємств; мати динамічний характер, та  бути важкими для імітації з боку конкурентів.

Біографії авторів

В.Р. Бойдуник , Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Міністерство освіти і науки України, кафедра обліку і аудиту, вул. Шевченка, 57, м. Івано-Франківськ, 76010

аспірант

Н.М. Бойдуник , Тлумацький коледж Львівського національного аграрного університету Міністерство освіти і науки України, вул. Винниченка, 8, м. Тлумач, 78000

викладач

Посилання

1. Alekseev, S.B. “Theoretical aspects of enterprise competitiveness. Economics: problems of theory and practice.” Collection of scientific works, vol. 2, issue 191, 2004. pp. 614−619.
2. Balabanova, L.V. Marketing: textbook. 2nd ed. Kyiv, Knowledge Press, 2006.
3. Balaniuk, I., Kozak, I., Shelenko,D., Balaniuk, S., and I. Kozak-Balaniuk. “Forecasting of gross agricultural output of agrarian enterprises of Ukraine: case study with STELLA software.” Economic Studies, 28 (5), 2019, pp. 148–163.
4. Voychak, A.V., and R.V. Kamyshnikov. “Competitive advantages of the enterprise: essence and classification.” Marketing in Ukraine, no. 2, 2005, pp. 50–53.
5. Voronin, G. O. “Competitiveness of industrial enterprises.” Economist, no. 6, 2004, pp. 18.
6. Golod, I. Yu. “Features of formation of competitive strategy of enterprises on the world market of tourist services.” Problems of improving the efficiency of infrastructure: collection. Science. against NAU, no. 26, 2010, pp. 117–121.
7. Hrynko, T. “Factors of competitiveness of enterprises.” State and regions, no. 2, 2004, pp. 50−53.
8. Dikan, V. L. Ensuring the competitiveness of the enterprise. Kharkov: Osnova, 1995.
9. Dragan, O. I. Management of enterprise competitiveness: theoretical aspects. Kyiv, DAKKKiM, 2006.
10. Encyclopedia of businessman, manager, economist, ed. R. Deacon. Kyiv, International Economic Foundation, 2000.
11. Law of Ukraine "On Protection of Economic Competition" of January 11, 2001. № 2210-III with changes and additions. Verkhovna Rada of Ukraine, zakon.rada.gov.ua. Accessed 10 Oct. 2020
12. Karpenko, E.M., etc. “Methodological approaches to assessing the level of competitiveness of enterprises.” Regional perspectives, no. 2−3, 2000, pp. 256−259.
13. Competitiveness of the enterprise: assessment of the level and directions of increase, ed. O.G. Yankov. Odessa, Atlant, 2013.
14. McConnell, K.R., and S.L.Brew. Economics: principles, problems and policies. Moscow, Respublika, 1992.
15. Poznyak, S. “Competitive advantages and competitiveness.” Actual problems of economy, no. 1, 2002, pp. 50−54.
16. Porter, M. International competition. Moscow, International Relations, 1993.
17. Reisberg, B.A., Lozovsky, L. Sh., and E. B. Starodubtseva. Modern economic dictionary. 2nd ed. Moscow, INFRA-M, 1999.
18. Savchuk, O. “System approach to the analysis of competitiveness of industrial production.” Economist, no.12, 2001, рр. 58−61.
19. Smith, A. A study of the nature and cause of the wealth of peoples. Moscow, Sotsekgiz, 1962.
20. Fathutdinov, R. A. Competitiveness: economics, strategy, management. Moscow, INFRA-M, 2000.
21. Yudanov, A. Yu. Competition: theory and practice. Moscow, AKALIS, 1996.
22. Yaroshenko, S. P. “Principles of competitiveness of the sphere of material production.” Regional perspectives, no.1 (2), 1998, рр. 37–39.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-11-25

Номер

Розділ

Дослідження розвитку вітчизняного підприємництва