ВПРОВАДЖЕННЯ СІЛЬСЬКОГО ЗЕЛЕНОГО ТУРИЗМУ У ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ ЯК ОДИН ІЗ НАПРЯМКІВ ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ ЇХ РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ

Автор(и)

  • С. І. Іванів Державний вищий навчальний заклад «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», кафедра обліку і аудиту, вул. Шевченка, 57, м. Івано-Франківськ, 76000
  • Н. Ю. Драбчук Державний вищий навчальний заклад «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», кафедра обліку і аудиту, вул. Шевченка, 57, м. Івано-Франківськ, 76000

DOI:

https://doi.org/10.15330/apred.2.16.210-220

Ключові слова:

агротуризм, фермерські господарства, ресурсний потенціал, агрокластери

Анотація

Стаття присвячена розгляду питань щодо можливості отримання фермерськими господарствами додаткового доходу шляхом впровадження сільського зеленого туризму.

Метою дослідження є вивчення особливостей впровадження сільського зеленого туризму в фермерських господарствах на території України, зокрема особливості, переваги та стримуючі фактори розвитку.

При проведенні дослідження були використані такі методи: графічний для відображення розвитку агротуризму в ОТГ; абстрактно-логічний для визначення сутності поняття «сільський зелений туризм» та «агрокластер»; аналіз – для формування особливостей розвитку сільського зеленого туризму в Україні; групування для визначення основних чинників, що сповільнюють розвиток агротуризму в українських селах; узагальнення, який був використаний для формування висновків, проведеного дослідження.

У статті обґрунтовано важливість провадження додаткової діяльності фермерами у вигляді агротуризму та відображено основні переваги такої діяльності. Досліджено стримуючі чинники, які мають місце в розвитку агротуристичної діяльності в Україні. Здійснено аналіз розвитку сільського зеленого туризму в іноземних країнах. Виокремлено напрямки розвитку агротуризму в ОТГ. Описано вплив кластерної системи на економічне становище сільських місцевостей та причини повільного розвитку.

Наукова новизна проведеного дослідження полягає у формуванні авторами структурованої послідовності дій при впровадженні додаткової діяльності у вигляді агротуризму; формуванні визначення поняття «агрокластер».

Результати, які отримані в процесі дослідження, можуть бути використані фермерськими господарствами, сільськогосподарськими підприємствами, особистими селянськими господарствами для реалізації агротуристичної діяльності в своєму регіоні.

Біографії авторів

С. І. Іванів , Державний вищий навчальний заклад «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», кафедра обліку і аудиту, вул. Шевченка, 57, м. Івано-Франківськ, 76000

аспірант

Н. Ю. Драбчук , Державний вищий навчальний заклад «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», кафедра обліку і аудиту, вул. Шевченка, 57, м. Івано-Франківськ, 76000

аспірант

Посилання

1. Nosenko, Yu. M., Nechyporenko, O. M. & L. M.Sinelnyk. “Innovative agroclusters as a form of integration scientific and educational activities and business.” Ekonomika APK, no. 5, 2020, рр. 77 — 86.
2. Birkovich, V. I. “Strategic priorities.” Nauk.-analit. shchokvart. zb. no 1 (6).,2008, pp. 137-143..
3. Granovska, V. G., and L. O.Aleshchenko. “Agrotourism as a tool for diversification of agricultural formations.” Ekonomika APK. no. 12, 2019, pp. 28 - 36.
4. Carpio, Carlos E., Wohlgenant, Michael K., and Tullaya Boonsaeng. “The demand for agritourism in the United States.” Journal of Agricultural and Resource Economics no.33(2), 2008, pp.254-269.
5. Schilling, Brian J. “Examining the economic benefits of agritourism: The case of New Jersey.” Journal of Agriculture, Food Systems, and Community Development. no. 3(1), 2012, pp.199-214.
6. “ On personal farming. the Law of Ukraine” Verkhovna Rada of Ukraine, www.zakon.rada.gov.ua/ogi-bin/laws/main.ogi?nreg=742-15 Accessed 05 Nov.2020.
7. Gorishevsky, P., Vasiliev, V., and Y.Zinko. Rural green tourism: organization of hospitality services: textbook. Ivano-Frankivsk: City of NV, 2003.
8. “Tourism in OTG: how is it developing and is it profitable?” Nrcu, www.nrcu.gov.ua/news.html?newsID=92139 Accessed date 05. Nov.2020.
9. Yakymchuk, T. V., and I. Yu. Volvach. “Prospects for the application of the international experience of green tourism in the Kherson region.” Ekonomichni innovatsii, issue 2 (71), 2019, pp.162-173.
10. “Business in the countryside. How a community can make money on tourism.” m.day.kyiv, m.day.kyiv.ua/en/article/cuspilstvo/biznes-na-seli Accessed 05 Nov.2020.
11. Neuman, W. “Small U.S. farms find profit in tourism.” The New York Times. 2011, www.nytimes.com/2011/06/10/business/10tourism.html Accessed 05 Nov.2020.
12. “Agricultural tourism can give a farmer up to 70% of additional income.” sg.vn, sg.vn.ua/news/agrarnyj-turyzm-mozhe-daty-fermeru-do-70-dodatkovogo-dohodu/ Accessed 05 Nov.2020.
13. Sobutsky, S. “Rural green tourism: prospects for development.” Visnuk, www.visnuk.com.ua/en/pubs/id/90010301 Accessed 05 Nov.2020.
14. “Life tourism of green tourism: how to turn the village into tourist locations.” i.factor, i.factor.ua/ukr/journals/rs/2019/september/issue-3/article-70474.html Accessed 05 Nov.2020.
15. “Agrotourism clusters - an effective mechanism for rural development in Ukraine.” vassr, vassr.org/node/3586 Accessed 05 Nov. 2020.
16. “Would grow together or, which hinders the development of agricultural clusters in Ukraine.” agravery, agravery.com/uk/posts/show/zrostali-b-razom-abo-so-zavazae-rozvitku-agroklasteriv-v-ukraini Accessed 05 Nov.2020.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-11-25

Номер

Розділ

Дослідження розвитку вітчизняного підприємництва