Становлення інформаційного простору України в умовах євроінтеграції

Array

Автор(и)

  • Тетяна Шлемкевич

Ключові слова:

Ключові слова: інформаційний простір, інформаційно-комунікаційний простір,інформаційна безпека України , євроінтеграція.

Анотація

Стаття присвячена аналізу інформаційного простору України в умовах демократизації, визначенню найгостріших проблем, що постали перед українськими медіа на шляху реформування та наближення до європейсьго зразка. Після розпаду СРСР Україна отримала повну інформаційну свободу, проте раціонально використати таку можливість тодішня влада не спромоглась. Інформаційний простір України є надто хитким та залежним від внутрішніх та зовнішніх чинників щоб назвати його справді існуючим. Немає інформаційних кордонів та розмежування сфер впливу, зрештою, відсутні якісні виходи на міжнародну інформаційну арену для забезпечення пропагування державних інтересів. Ми фактично пливемо за течією, будь то пропаганда російських медіа служб, чи інтерпретації подій західними ЗМІ.
Вдосконалення та підведення під вимоги європейських медійних стандартів є одним з пріоритетних завдань у формуванні українського інформаційного простору. Основною проблемою, що стоїть зараз перед українськими медіа є створення своєрідної інформаційної стіни, що дозволить відфільтровувати інформацію отриману ззовні, обмежувати пропагандистський тиск з боку Російської Федерації, в період протистояння на сході України, підвищити рівень довіри до власних ЗМІ та зрештою змінити роль з країни-реципієнта на країну - комуніканта.
Зростаючий вплив зовнішніх інформаційних і комунікаційних чинників на розвиток суспільно-політичних відносин в суспільстві вимагає  підвищення якості виконання державою інформаційно-комунікаційної функції . Далеко не всі уявляють сьогодні, наскільки серйозною
вона є в умовах сучасної геополітичної обстановки навколо України і як обернеться для нас найближчим часом маніпулювання змістом інформаційних повідомлень аматорами приватних ЗМІ.
Інформаційна безпека посідає одне з ключових місць у системі забезпечення життєво важливих інтересів усіх без винятку країн. Це в першу чергу обумовлено нагальною потребою створення розвиненого інформаційного середовища суспільства. Але саме через інформаційне
середовище найчастіше здійснюються загрози національній безпеці в різних сферах діяльності особистості, суспільства й держави. У сучасних умовах виникла потреба в переосмисленні та уточненні проблеми інформатизації України крізь призму її інформаційної безпеки з урахуванням сучасних інформаційних впливів. Якісний медіа простір потрібен передусім  громадянам, прагнути до громадянського суспільства не маючи суспільних медіа нераціонально та неможливо.
Деструктивний характер, який носить сучасний медіа простір України не варто залишати поза увагою, оскільки на етапі трансформації держави та суспільства, переходу до європейських стандартів, саме якісна інформація є головним засобом збереження державного суверенітету та цілісності інформаційного простору.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-10-31

Номер

Розділ

ПОЛІТИЧНІ ІНСТИТУТИ ТА ПРОЦЕСИ