Порівняльно-типологічна характеристика моделей соціальної політики

Автор(и)

  • Олена Березовська-Чміль

Ключові слова:

Ключові слова: соціальна політика, соціальна модель, загальний добробут, соціальне піклування, соціальна безпека.

Анотація

В сучасних політологічних дослідженнях спостерігається актуалізація вивчення моделей соціальної політики, особливостей їх формування та реалізації в світовій політичній практиці. Це зумовлено посиленням кризових економічних тенденцій, низькою ефективністю інституційних утворень та інтенсифікацією процесів формування та розвитку неформальних структур у соціальній сфері.
В статті проаналізовано теоретичні підходи до дослідження моделей соціальної політики таких вчених, як Г.Еспінг-Андерсен (ліберальна, соціал- демократична і консервативна моделі), Г.Віленський і Ч.Лебо (залишкова та інституціональна), Н.Гінсбург (ліберальна, соціал-демократична, ліберально-колективістська моделі), Р.Мішра (соціалістична, залишкова, інституціональна моделі), І. Козаченко та В. Ніколаєвський (неоліберальна, соціально-католицьку та соціально-демократичну моделі), Т.Тілтон і Н.Ферніс (моделі «соціального добробуту», «соціальної безпеки» і «соціального захисту»), У. Лоренц (скандинавська, залишкова, корпоративістська та рудиментарна моделі), Р.Сведберг (патерналістська, солідарна, корпоративна, ліберальна моделі).
На основі аналізу класичних та сучасних теорій, узагальнено та виокремлено такі критерії типологізації моделей соціальної політики: суб’єкт відповідальності, ступінь участі держави, тип базової дії. Визначено особливості національної моделі соціальної політики та наведено типологію
В.Собченко, згідно якої в Україні сформувалась патерналістська модель з елементами солідарної (за типом суб'єкта соціальної відповідальності), адміністративна модель з елементами добродійної (за типом відношення держава-ринок), соціальна допоміжність і соціальне опікування з елементами соціального страхування (за типом базової дії). Підтримано та аргументовано твердження щодо вдосконалення української соціальної моделі та зміни її відповідно за типом суб’єкта відповідальності до ліберальної з елементами корпоративної та солідарної, за типом базової дії до соціального розвитку з елементами соціального страхування, за типом відносин держава-ринок до стимулюючої з елементами добродійної. Перспективним напрямом подальших наукових розробок в дослідженні соціальної сфери визначено аналіз особливостей формування та вдосконалення української моделі соціальної політики в контексті європейської інтеграції.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-10-31

Номер

Розділ

ПОЛІТИЧНІ ІНСТИТУТИ ТА ПРОЦЕСИ