Організаційно-економічні механізми розвитку транспортної системи на основі логістики

Автор(и)

  • ІННА ІРТИЩЕВА
  • ОЛЕНА ІЩЕНКО
  • ЮЛІЯ БАРАБАНОВА

DOI:

https://doi.org/10.15330/jpnu.6.3-4.37-45

Ключові слова:

транспортно-логістичні системи, логістика, національна економіка, інфраструктура, транспорт, стратегічний розвиток.

Анотація

Визначено, що наявність розвинутої транспортно-логістичної інфраструктури є однією з визначальних домінант ефективного функціонування транспортно-логістичної системи регіонального, національного та міжнародного рівня, забезпечує ефективні постачальницько-збутові, науково-виробничі та соціальні комунікації між суб’єктами економічної діяльності. 

Доведено, що основними напрямками реалізації державної політики у транспортно-логістичній галузі є: інноваційний розвиток транспортних і логістичних технологій на енергоощадних та екологічно безпечних засадах; побудова ефективних економічних систем із врахуванням принципів логістики і маркетингу; розвиток стратегічного планування; удосконалення регуляторної політики. 

Досліджено та систематизовано інституційні, організаційні та економічні механізми забезпечення ефективного розвитку національної транспортно-логістичної системи, серед яких у якості пріоритетних визначено: розвиток державно-приватного партнерства та реформи децентралізації, що дозволить вирішити проблеми з фінансування розвитку інфраструктури, формування інтеграційних багатогалузевих структур (транспортно-логістичних кластерів, транспортних вузлів та логістично-аутсорсингових платформ), що сприятиме підвищенню якості транспортно-логістичних послуг, активізація інтеграційних процесів транспортно-логістичної системи в міжнародні транспорті мережі, що забезпечить підвищення конкурентоспроможності національної економіки, зростання продуктивності транзитного потенціалу та залучення іноземних інвестицій у розвиток галузі.

##submission.downloads##

##submission.additionalFiles##

Опубліковано

2019-12-20

Як цитувати

[1]
ІРТИЩЕВА, І. et al. 2019. Організаційно-економічні механізми розвитку транспортної системи на основі логістики. Журнал Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. 6, 3-4 (Груд 2019), 37–45. DOI:https://doi.org/10.15330/jpnu.6.3-4.37-45.

Номер

Розділ

Articles