ПОЛЬСЬКИЙ ВИЗВОЛЬНИЙ РУХ НА ПОДІЛЛІ В 1863–1864 рр.

Array

Автор(и)

  • Наталія СОФ’ЯК ДВНЗ “Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника”, кафедра історії України і методики викладання історії,

DOI:

https://doi.org/10.15330/gal.31.87-97

Ключові слова:

польське повстання, Поділля, польська шляхта, російський царизм, поміщики, поляки, подільський губернатор.

Анотація

У статті розглядаються причини поразки Січневого польського повстання 1863–1864 рр. на Поділлі та ставлення до нього місцевого населення. Незважаючи на спроби повстанців поширити ви­з­вольний рух у Подільській губернії, їхні плани не мали шансів реалізуватися. Розглянуто заходи поділь­ського губернатора для придушення повстання з метою залучити українських селян на бік російського царизму. Проаналізовано Золоту грамоту 1863 р., видану організаторами повстання для втягнення селянства до визвольної боротьби поляків, а також протистояння місцевого українського селянства і польських повстанців.

Російський уряд видав низку законодавчих актів, щоб придушити Січневе повстання. Одним з найважливішим заходів було створення сільських караулів для протидії польській збройній боротьбі. Вони виявилися досить ефективною силою через критичне ставлення до польських великодержавних ідей, спроб відновлення колишньої Речі Посполитої, в кордонах до 1772 р.

Ключові слова: польське повстання, Поділля, польська шляхта, російський царизм, поміщики, поляки, подільський губернатор.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-28

Номер

Розділ

Статті