ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ КЛАСИЧНОГО ПАУЕРЛІФТИНГУ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ

Array

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15330/fcult.33.107-114

Ключові слова:

пауерліфтинг, змагання, Олімпійські Ігри, чемпіонат

Анотація

З появою змагань з класичного пауерліфтингу його популярність і масовість постійно Теоретичний аналіз та узагальнення науково-методичних джерел проводився з метою дослідити тенденції та перспективи розвитку класичного пауерліфтингу в Україні та світі на сучасному етапі. Документальний метод. В ході дослідження було проаналізовано протоколи змагань чемпіонатів України та світу з пауерліфтингу та класичного пауерліфтингу за 2008–2017 рр. Педагогічне спостереження. В процесі дослідження метод педагогічного спостереження застосовувався з метою визначення кількості учасників на всеукраїнських та міжнародних змаганнях з пауерліфтингу 2008–2017 років. Отримані результати та висновки. Пауерліфтинг відносно молодий вид спорту, однак його популярність в усьому світі стрімко зростає. В Україні він належить до пріоритетних неолімпійських видів. Перший чемпіонат з пауерліфтингу в Україні пройшов в 1988 р. у місті Вінниця, 17 березня 1991 р. м. Київ на Установчій конференції створюється Федерація пауерліфтингу України (ФПУ) [1].

У 2013 році, IPF приймає рішення про проведення першого чемпіонату світу з класичного пауерліфтингу, який пройшов 11–16 червня 2013 року в місті Суздаль (Росія) [2]. Постійне зростання кількості учасників, рекордів та конкуренції на змагання з класичного пауерліфтингу свідчить про перспективи подальшого розвитку цього виду змагань. У 2024 році класичний пауерліфтинг буде представлений, як показовий вид на Олімпійський Іграх в Парижі (Франція), що в перспективі дає можливість сподіватись на включення класичного пауерліфтингу до програми Олімпійських Ігор

Посилання

1. Стеценко АІ. Пауерліфтинг. Теорія та методика викладання. Черкаси: Вид. відділ ЧНУ ім. Богдана Хмельницького; 2008. 460 с.
2. European Powerlifting EPF. URL: https://www.powerlifting.sport.
3. Федерація пауерліфтингу України. URL: http://ukrpowerlifting.com.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-01-03

Номер

Розділ

Articles