ВПЛИВ АДАПТИВНОЇ КОРЕКЦІЙНО-РОЗВИВАЮЧОЇ ПРОГРАМИ НА ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ПІДЛІТКІВ ІЗ ЗАТРИМКОЮ ПСИХІЧНОГО РОЗВИТКУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15330/fcult.33.34-39

Ключові слова:

затримка психічного розвитку, адаптивна фізична культура, функціональний стан організму

Анотація

Розробка методів корекції рухових порушень у школярів із затримкою психічного розвитку може бути виділена як один із пріоритетних напрямків адаптивної фізичної культури як форми впливу на рухову сферу дітей, підвищення резистентності та самоконтролю. Метою дослідження було вивчення впливу методики адаптивної корекційно-розвиваючої гімнастики на функціональний стан підлітків із затримкою психічного розвитку. Адаптивно-корекційна розвиваюча гімнастика включала набір комплексу процедур, що включав застосування тілесно-орієнтованих вправ і самомасажу, використання ігор та вправ для розвитку психомоторики, психокорекційні ігри, дихальні вправи. Показано, що заняття з адаптивної корекційно-розвиваючої гімнастики призводять до істотного покращення показників морфо-функціонального стану та зниження рівня стресу.

Посилання

1. Боднар ІР, Римар ОВ, Соловей АВ, Маланчук ГГ, Дацків ПП. Об’єктивні критерії для визначення функціонально-резервних можливостей учнів середнього шкільного віку. Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту.2015; (11): 11-19.
2. Засенко В, Колупаєва А. Діти з особливими потребами: пріоритетні напрями державної політики України в галузі освіти, соціального захисту й охорони здоров’я. Особлива дитина: навчання і виховання. 2014; 3(71): 20-29.
3. Пірожков СІ. Демографічний фактор у глобальній стратегії розвитку України. Демографія та соціальна економіка. 2004; (1-2): 5-20.
4. Федосєєва ОА. Особливості ігрової діяльності дітей з інтелектуальною недостатністю. Молодий вчений. 2012;( 11): 489-491.
5. Hartley S, Newton CRJC. Children with developmental disabilities in the majority of the world. In: Shevell M, ed. Neurodevelopmental disabilities: clinical and scientific foundations. London, Mac Keith Press, 2009.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-01-03

Номер

Розділ

Articles