ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ЗАЛУЧЕНОСТІ ОСІБ ЗРІЛОГО ВІКУ ДО УЧАСТІ У ОЗДОРОВЧОРЕКРЕАЦІЙНИХ ЗАХОДАХ

Array

Автор(и)

  • Є. Імас Національний університет фізичного виховання і спорту України https://orcid.org/0000-0002-5853-713X
  • М. Дутчак Національний університет фізичного виховання і спорту України
  • О. Андрєєва Національний університет фізичного виховання і спорту України https://orcid.org/0000-0002-2893-1224
  • І. Кенсицька Національний університет фізичного виховання і спорту України

DOI:

https://doi.org/10.15330/fcult.33.3-10

Ключові слова:

рухова активність, забіги, оздоровчо-рекреаційні заходи, особи зрілого віку

Анотація

Метою дослідження було вивчення та систематизація підходів до підвищення рівня залучення осіб зрілого віку до занять оздоровчо-рекреаційною діяльністю. Методи дослідження – теоретичний аналіз спеціальної науково-методичної літератури, документальних матеріалів, педагогічні, соціологічні методи дослідження, методи оцінки рухової активності, методи математичної статистики. Результати: на основі аналізу, узагальнення, порівняння науково-методичної літератури та отриманих емпіричних даних нами було досліджено цільову аудиторію учасників забігів та виявлено особливості залучення різних груп населення до масових оздоровчо-рекреаційних заходів в Україні. Нами було досліджено соціальні передумови рекреаційної діяльності вітчизняних та зарубіжних оздоровчорекреаційних заходів за даними спеціальної літератури. Виявлено, що більшість учасників забігів в Україні – це люди з міст мільйонників (Київ, Одеса, Львів), виявлено проблему відсутності бігової культури в багатьох містах та селах України. В рамках ситуації, що склалася в Україні, нами було запропоновано підходи до залучення більшої кількості людей до занять оздоровчо-рекреаційними заходами: проведення рекламної кампанії, побудованої на меседжі бігунів, створення онлайн і офлайн програми підготовки для різної аудиторії, від новачків до досвідчених бігунів; проведення лекцій на бігову тематику; створення єдиної бази бігових клубів України з метою покращити підготовку бігунів та розширити аудиторію любителів бігу загалом; створення дистанції в рамках забігу з благодійною метою. На основі отриманих даних розроблено рекомендації із залучення осіб зрілого віку до занять оздоровчо-рекреаційною активністю, на прикладі масових забігів.

Посилання

1.Андрєєва ОВ. Розробка та впровадження технології проектування активної рекреаційної діяльності різних груп населення. Спортивний вісник Придніпров’я, 2015; №1: 4-9.
2. Андрєєва ОВ. Теоретико-методологічні засади рекреаційної діяльності різних груп населення : дис. … д-ра наук з фіз. виховання і спорту : 24.00.02; НУФВСУ. К., 2014. 400 с.
3. Андрєєва О. Соціально-психологічні чинники, що детермінують рекреаційно-оздоровчу активність осіб різного віку. Теорія і методика фізичного виховання і спорту. 2014; № 3(106): 25-31.
4. Благій ОЛ, Андрєєва ОВ. Рухова активність як фактор формування здорового способу життя учнівської молоді. Актуальні проблеми фізичного виховання, реабілітації, спорту та туризму : матеріали ІІІ-ї міжнар. наук. практ. конф. КПУ. Запоріжжя, 2011: 27-8.
5. Дутчак МВ, Мартин ПМ, Ляшенко ОО, Касьян МЛ, Володін ГА. Моніторинг рівня залучення населення до спорту для всіх: результати всеукраїнського опитування та експертного оцінювання. К.: ПП “Алекс Принтер”, 2008. 18 с.
6. Дутчак МВ. Парадигма оздоровчої рухової активності: теоретичне обґрунтування і практичне застосування. Теорія і методика фізичного виховання і спорту. 2015; № 2: 44-52.
7. Круцевич Т, Андрєєва О. Теоретичні основи дослідження фізичної рекреації як наукова проблема. Спортивний вісник Придніпров’я. 2013; № 1: 5-13
8. Офіційний сайт забігів Run Ukraine. URL: http://runukraine.org.
9. Пасічняк Л, Дутчак М. Теоретичне обґрунтування технології проектування та реалізації програм спортивної анімації в місцях масового відпочинку населення (на матеріалі міських парків). Молодіжний науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Фізичне виховання і спорт. 2016; Вип. 21: 68-76.
10. Рингач НО. Громадське здоров’я як чинник національної безпеки : монографія. К. : НАДУ, 2009. 296 с.
11. Стратегии и рекомендации по здоровому образу жизни и двигательной активности: сб.материалов ВОЗ / сост. Е.В. Имас, М.В. Дутчак, С.В. Трачук. К.: НУФВСУ, изд-во “Олимп.лит.”, 2013. 528 с.
12. Цілі сталого розвитку 2016–2030. URL: http://www.un.org.ua/ua/tsili-rozvytku-tysiacholittia/tsili-stalohorozvytku.
13. Andrieieva O, Hakman А, Balatska L. Factors which determine the involvement of elderly people to health and recreational physical activity. Trends and perspectives in physical culture and sports. Suchava, 2016: 41-47.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-01-03

Номер

Розділ

Articles