Суспільно-Небезпечні Наслідки Кримінальних Правопорушень У Сфері Публічних Закупівель

Автор(и)

  • А.М. Чередарчук

DOI:

https://doi.org/10.15330/apiclu.55.120-129

Ключові слова:

кримінально-правова політика, публічні закупівлі, кримінальні правопорушення в сфері публічних закупівель, об’єктивна сторона

Анотація

У статті автор здійснює аналіз національного законодавства, наукових до­сліджень і результатів правозастосовної діяльності правоохоронних органів у сфері публічних закупеівель. Встановлено, що непрозорість та неефективність механізмів контролю за процесом здійснення публічних закупівель призводить до використання корупційних схем для розкрадання бюджетних коштів, легалі­зації та привласнення їх недоброчесними посадовцями і, як наслідок, до «тініза­ції» національної економіки.

В сучасних умовах розвитку країни корупційні прояви є чи не найбільш негативним наслідком злочинних проявів у сфері публічних закупівель. Коруп­ція у системі публічних закупівель, як і в будь-якій іншій сфері, що пов’язана з реалізацією владних повноважень, розподілом чи перерозподілом матеріальних ресурсів або грошових коштів, явище не нове і навіть не загальнонаціональне.

Також одним з яскравих прикладів наслідків злочинності у сфері публічних закупівель є загроза нечесної конкуренції.

Серед зловживань, які допускають учасники публічних закупівель, най­більший ступінь загрози безпеці становить змова учасників. Також, основною небезпекою фіктивного підприємництва є нанесення майнової шкоди юридич­ним та фізичним особам, державі, що, в свою чергу, виражається в приховуванні фактів забороненої діяльності, незаконній конвертації безготівкових коштів у готівку, створенні передумов для ухилення від оподаткування і досягнення ін­ших протиправних цілей, сприянні легалізації (відмиванню) коштів, здобутих злочинним шляхом тощо.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-01-17