Юридична Природа Санкцій Конституційно-Правової Відповідальності В Україні

Автор(и)

  • В.В. Книш

Ключові слова:

відповідальність, соціальна відповідальність, юридична відповідальність, конституційно-правова відповідальність, санкції, правові санкції, конституційно-правові санкції, санкції конституційно-правової відповідальності.

Анотація

Стаття присвячена проблемам юридичної природи санкцій конституцій­но-правової відповідальності в умовах проведення конституційної реформи в Україні.

У літературі поняття «санкція» розглядається у декількох розуміннях: 1) у загально-соціальному розумінні - як схвалення, визнання чогось; 2) у юридич­ному розумінні - як заходи впливу, покарання за порушення закону (на рівні національної правової системи) або як заходи впливу щодо держави, яка пору­шила міжнародну угоду (на міжнародно-правовому рівні); 3) в економічному розумінні - як заходи впливу, застосовувані банком до порушників фінансової, касової, розрахункової та кредитної дисципліни.

На авторське переконання, конституційно-правові санкції - це передбачені конституційно-правовими нормами негативні наслідки, що накладаються в при­мусовому порядку на певного суб’єкта за вчинення конституційного делікту; певні утиски політико-правового характеру, яких він має зазнати в результаті притягнення до конституційно-правової відповідальності.

У ході дослідження також було встановлено, що санкції конституційно-пра­вової відповідальності виконують каральну (репресивну), компенсаційну, мо­рально-політичну, попереджувальну (превентивну, преюдиційну), виховну та правовідновлюючу функції.

З урахуванням юридичної природи санкцій конституційно-правової відпо­відальності у статті також обґрунтовано, що вони класифікуються за різнома­нітними критеріями: за колом суб’єктів, до яких вони застосовуються; за своїм змістом (характером негативних наслідків, що вони несуть для правопорушни­ка); за процедурою накладення; за часом застосування.

За результатами наукового дослідження також визначено основні форми санкцій конституційно-правової відповідальності, до яких віднесено: скасуван­ня або призупинення дії актів державних органів та органів місцевого самовря­дування або їх окремих положень; припинення діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб; анулювання юридичних результатів тих або інших конституційно-правових дій; обмежен­ня або призупинення деяких основних прав громадян; скасування рішення про прийняття до громадянства України тощо.

 

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-02-28